DRIVER ATTENTION WARNING

Elke week lees je krantenartikelen over automobilisten die ongevallen veroorzaken omdat ze in slaap gevallen zijn achter het stuur. Deze bestuurders rijden vaak urenlang ’s nachts door op de snelwegen voor hun beroep of omdat ze op reis gaan. Om zulke situaties te voorkomen worden voertuigen uitgerust met systemen die de rijgewoontes van de bestuurder analyseren en deze informatie gebruiken om te achterhalen of de chauffeur nog aandachtig op het verkeer aan het letten is.

De voornaamste tekenen van vermoeidheid zijn:

  • Geregeld buiten de lijnen van een rijvak afdwalen
  • Plotse stuurcorrecties
  • Bruuske pedaalinputs (gas geven/remmen)
  • Vaak knipperen/ sluiten van de ogen

Als het systeem detecteert dat je tekenen van vermoeidheid begint te tonen zal er een boodschap verschijnen in het midden van het instrumentenpaneel.

Zoals bij de meeste ADAS werkt Driver Attention Warning binnen bepaalde voorwaarden. De meeste systemen activeren vanaf 60 kilometer per uur en werken tot een snelheid van 180 kilometer per uur. Het systeem is dus voornamelijk ontworpen voor gebruik op autosnelwegen. Uiteraard is het belangrijk dat de gebruiker goed voor ogen houdt dat dit systeem niet perfect is en dat je nog steeds zelf moet aanvoelen of je nog in staat bent om verder te rijden of niet.