HEAD-UP DISPLAY

Met alle verschillende gegevens op het instrumentenpaneel kan het voor de bestuurder soms wat lastig worden om snelheid, navigatiegegevens en andere informatie in een oogwenk af te lezen op het dashboard. Met een Head-Up Display worden belangrijke, veiligheid gerelateerde gegevens in het gezichtsveld van de bestuurder op de voorruit geprojecteerd.

Op een HUD kunnen, afhankelijk van de fabrikant, verschillende gegevens getoond worden.
Ten eerste kan de voertuigsnelheid opgevraagd worden. Dit maakt het voor bestuurders die enkel een analoge meter hebben, makkelijker om een digitale snelheid af te lezen. Wat betreft de navigatie kunnen head-up displays ook aanwijzingspijlen tonen inclusief bijvoorbeeld de afstand tot het kruispunt waar je moet afslaan.

Bovendien kan een HUD de meldingen van andere ADAS weergeven. Op de foto’s zie je bijvoorbeeld meldingen van een rijstrook assistent, maar ook gegevens van de cruise control, verkeersbordherkenning, etc. kunnen getoond worden.Als je in het bezit bent van een ouder voertuig zonder dit rijhulpsysteem, kan je altijd after-market eens wat onderzoek doen.


Er zijn tal van goedkopere oplossingen dan een nieuwe auto met HUD aan te schaffen als je graag een head-up display in de wagen wil. De meeste OEM Head-Up Displays zijn geprojecteerd op de voorruit. Bij de after-market alternatieven zal dit meestal op een plastiek plaatje zijn dat deel uitmaakt van het geheel.