REAR CROSS TRAFFIC ALERT

Achterwaarts manoeuvreren uit een parkeerplaats gelegen aan een drukke hoofdbaan kan soms een hele uitdaging zijn. Op deze drukke wegen heb je namelijk overal ogen nodig. Gelukkig bestaan er rijhulpsystemen die deze noodzaak kunnen vervullen. Een voertuig met parkeersensoren achteraan en dodehoekwaarschuwing heeft eigenlijk alle hardware die nodig is om dit probleem op te lossen. Als we deze twee systemen samenvoegen krijgen we de Rear Cross Traffic Alert.

Het doel van deze functie is de bestuurder te waarschuwen als er tijdens het uit een parkeerplaats manoeuvreren een andere auto, fietser of voetganger komt en de bestuurder hierop attent te maken.

Zonder Rear Cross Traffic Alert wordt een aankomende auto mogelijk pas opgemerkt als je achteruit je parkeervak verlaat en al halverwege op straat staat en het dus te laat kan zijn. Maar als je voertuig uitgerust is met RCTA heeft de auto al gezien dat er een auto aankomt en meldt dit aan de bestuurder. Hierdoor kan de bestuurder een stukje terug vooruitrijden, zodat het andere voertuig geen onnodige, gevaarlijke uitwijkmanoeuvres moet doen.