AUTONOME NOODREMHULP

Stadsverkeer is en blijft een grote uitdaging voor onervaren en jonge automobilisten. Er zijn zoveel verschillende zaken waar je moet op letten. Een paar extra ogen die de bestuurder helpen zijn dus een zeer welkome zaak.
Het gebeurt nog elke dag dat er ongevallen gebeuren tussen een auto en een overstekende voetganger.

Om dergelijke ongelukken te vermijden worden de meeste moderne auto’s uitgerust met een noodremsysteem dat aan de hand van een radar of LIDAR aan de voorkant van het voertuig actief de omgeving voor het voertuig scant. In een noodgeval kunnen de remmen aangestuurd worden zodat de auto een noodstop kan uitvoeren.

Daarnaast is het systeem ontworpen om te zorgen dat je als bestuurder een veilige volgafstand houdt ten opzichte van je voorligger. Indien je te dicht rijdt op het voertuig voor je zullen de sensoren vooraan dit waarnemen en met een piepgeluid, identiek aan het geluid van de parkeersensoren, de bestuurder waarschuwen. Als de stuureenheid vindt dat er onvoldoende/niet gereageerd wordt zal deze zelf de remmen aansturen om een botsing te vermijden.

Omdat deze functie belangrijk is voor de veiligheid van jou als bestuurder én andere weggebruikers is het belangrijk om te vermelden dat dit rijhulpsysteem enkel dient als ‘’life saver’’, in geval van nood. Het is wel goed om te weten dat dit systeem soms is uitgebreid met een voetgangersdetectie of Pedestrian Detection System (PDS). 

Zoals met elke ADAS zijn er omstandigheden die de correcte werking van de sensoren en actuatoren kunnen belemmeren. De Autonomous Emergency Brake (AEB) werkt mogelijk niet correct als de sensoren en camera’s vuil zijn. Het is dus belangrijk dat je regelmatig nagaat of deze componenten schoon zijn. Als u wil weten waar deze sensoren zich bevinden, kan je steeds de handleiding van het voertuig raadplegen. Je kan het vaak ook opzoeken op het internet of langsgaan bij je dealer voor meer uitleg. Tenslotte is de correcte werking van AEB onderhevig aan de weersomstandigheden. Mogelijk werkt de noodremhulp niet (correct) als het fel regent, sneeuwt of het stevig gemist is. Houd dit zeker in het achterhoofd.