KALIBRATIE VAN ADAS

Rijhulpsystemen zijn een grote aanwinst voor de veiligheid van automobilisten, fietsers, voetgangers en andere weggebruikers. Daarom zien we dat deze systemen de afgelopen jaren talrijk in voertuigen worden gestoken. ADAS werken met behulp van geavanceerde technologieën en de bijbehorende sensoren. Om correct te werken moeten deze componenten correct uitgelijnd zijn.

Deze kalibratie moet enkel gedaan worden als de auto dit aangeeft. Meestal werkt het rijhulpsysteem niet of niet correct na een ongeval, bij het veranderen van de ophanging (verlaging) of bij het vervangen van de sensor. Omdat deze kalibratie zeer nauwkeurig moet gebeuren heb je als werkplaats de juiste tools nodig. Deze benodigdheden zijn bijvoorbeeld geijkte borden of matten.

Daarnaast werken de meeste fabrikanten van dergelijke kalibratietools met een computer
waarop je per merk de correcte informatie vindt die je nodig hebt om de uitlijning uit te voeren. Dit kan een desktop, laptop of zelfs een tablet zijn.

Je hebt verschillende manieren om een rijhulpsysteem te kalibreren. We onderscheiden voornamelijk statisch en dynamisch kalibreren.

Statische kalibratie
Dit houdt in dat het voertuig stilstaat en met bovenstaande tools gekalibreerd wordt. Deze uitlijning gebeurt dus voornamelijk in de werkplaats zelf.

Dynamische kalibratie
Bij een dynamische kalibratie oftewel mobiele kalibratie moet er wel met het voertuig gereden worden.
Je hebt een computer/tablet en bijbehorende plug nodig die je via de OBD-stekker met de wagen verbindt.
Van zodra dit in orde is dien je de voorschriften van de fabrikant nauwgezet te volgen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je gedurende een aantal minuten een bepaalde snelheid moet rijden.

In de ADAS-catalogus vind je een aantal beschrijvingen van kalibratieprocedures. Hou er rekening mee dat de procedure kan verschillen, afhankelijk van het merk van het voertuig.