’s Nachts kan het soms moeilijk zijn om voldoende ver te kijken. In bosachtige gebieden waar geen straatverlichting staat, is dat nog eens extra lastig. Bovendien kan dit ook zeer gevaarlijk zijn. Om de bestuurder te helpen zien op donkere wegen werken sommige autofabrikanten met een Night Vision Systeem.
Met thermische en infraroodcamera’s maakt de auto een beeld van de omgeving, die zonder dit rijhulpsysteem niet met het blote oog zichtbaar zou zijn. Dit beeld kan geprojecteerd worden op het infotainmentscherm van het voertuig. Doordat de bestuurder mogelijke gevaren sneller ziet op zich af komen, kan hij hier sneller op anticiperen en zo gevaarlijke situaties en zelfs accidenten voorkomen. De auto kan ook mee de weg in de gaten houden en zoeken naar gevaren. Waarschuwingen kunnen mee op het dashboard, head-up display
of op hetzelfde scherm van het infotainment systeem getoond worden. Thermische sensoren detecteren warmte in een omgeving.
Hiermee kan je dus in de verte makkelijk een voetganger, fietser en zelfs een dier opmerken. Dit kan ook van veel verder dan bij een voertuig zonder Night Vision waarbij de bestuurder enkel op het zicht, verkregen door de koplampen, kan vertrouwen. Bovendien hebben andere weggebruikers hier geen last van, zoals bijvoorbeeld wel het geval zou zijn als je met grootlichten zou rijden.
Passieve Night Vision systemen
Passieve Night Vision systemen werken met thermische sensoren die, zoals hierboven beschreven, warmtesignalen kunnen opvangen. Dit is de meest voorkomende vorm van Night Vision systemen, grotendeels door het grote bereik. Met deze variant is het bereik aanzienlijk hoger dan bij een actief systeem. Een nadeel hiervan zit voornamelijk in de beeldkwaliteit.
Actieve Night Vision systemen
Actieve Night Vision kenmerkt zich door een betere beeldkwaliteit ten koste van het bereik van het beeld. Daarnaast zijn passieve systemen ook gevoeliger voor gebruik bij hogere omgevingstemperaturen. Op plaatsen waar het warmer is dan 30°C kan het zijn dat de warmtecamera ‘’verblind’’ wordt.