RIJSTROOKASSISTENT

Auto’s krijgen elk jaar meer en meer elektronische hulpsystemen die het de bestuurder makkelijker moeten maken om met het voertuig te rijden. Tegenwoordig zit op de meeste voertuigen standaard al heel wat op. Eén van de meest courante systemen is een actieve/passieve rijstrook assistent. Het Lane Departure Warning System (LDWS) is ontworpen om een auto binnen de lijnen van de rijstrook te houden. Het gebeurt geregeld dat onoplettende bestuurders eventjes in gedachten verzuimen en niet doorhebben dat ze langzaam aan het opschuiven zijn naar een ander rijvak.

Een passief systeem gaat, indien het voertuig afwijkt van de lijnen, enkel de bestuurder waarschuwen. Dit kan zijn via een mededeling op het dashboard, trilling in het stuur (visueel) of met een geluidssignaal (akoestisch) in de cabine. In dit geval zal de auto niet zelf corrigeren. De passieve versie dient enkel als waarschuwingssysteem, maar zal zelf geen interventie doen.

In tegenstelling tot een passieve rijstrook assistent, zal een actieve wel degelijk actie ondernemen als een auto buiten zijn rijstrook treedt. In theorie kan deze auto flauwe bochten volgen zonder dat de bestuurder aan het stuur komt. Echter moet je steeds de handen op het stuur houden. Zoals de meeste ADAS is dit een rijhulpsysteem en is dit niet ontworpen om zonder chauffeur te werken. Als je zonder de richtingaanwijzer te gebruiken van rijbaanvak verandert zal de auto dit beschouwen als een afdwaling en je terug proberen in het vak te duwen. Dit is niet het geval als je wel richting aangeeft. In geval van nood waarbij je een plotse uitwijking naar links of rechts moet doen, zal de auto dit erkennen en de LDWS even op non-actief zetten zodat je dit manoeuvre kan uitvoeren.

Een rijstrook assistent werkt pas vanaf een bepaalde snelheid. Deze voorwaarde is afhankelijk van de fabrikant van het voertuig. Sommige fabrikanten activeren de LDWS vanaf 50 kilometer per uur en bij anderen is dit vanaf 70 kilometer per uur.

Andere benamingen voor een rijstrook assistent zijn:

  • Lane (Keep) Assist
  • Lane Departure Warning
  • Active Lane Assist
  • Lane Keeping Assist
  • etc.