ADAS INTRODUCTIE

Advanced Driver Assistance Systems kortweg ADAS
Zijn rijhulpsystemen die als doel hebben om te zorgen dat het comfort en de veiligheid van de bestuurder en de passagiers van een voertuig bevorderd worden. Denk hierbij aan autonome noodrem, (actieve) rijstrook assistent, adaptieve cruise control en dodehoekbewaking.

Veiligheidssystemen
Deze ADAS hebben als doel om enkel de veiligheid voor zowel de inzittenden als andere weggebruikers te bevorderen.

Comfortsystemen
Dit zijn de ADAS rijhulpsystemen waarbij de focus ligt op het verhogen van het rijcomfort voor de bestuurder.

Rear Cross Traffic Alert
Het resultaat van de coöperatie tussen een dodehoekbewaking die gecombineerd wordt met de parkeerhulp achteraan.  Dit systeem gaat ervoor zorgen dat wanneer een bestuurder achterwaarts uit een parkeervak manoeuvreert, de auto zal controleren of er geen verkeer (voetgangers, fietsers of auto’s) aan komt. In het geval dat het voertuig een potentieel gevaar waarneemt zal de bestuurder een waarschuwing zien verschijnen op het dashboard.

Deze evolutie brengt talrijke voordelen met zich mee. Zo zorgen deze rijhulpsystemen voor een verhoogde veiligheid doordat ze actief gaan meehelpen met autorijden. Het aantal dodehoekongevallen en botsingen door onoplettendheid zullen steeds verminderen. Bestuurderswaakzaamheid Detectie zal zorgen dat de bestuurder tijdens een lange rit indien nodig aangespoord wordt om even te pauzeren.

Daarnaast bieden ADAS ook extra comfort aan mensen die vaak de weg op moeten.
Dit zijn dan systemen zoals Adaptieve Cruise Control, Park Assist, Verkeersbordherkenning,…

Het is belangrijk dat we ook even naar de keerzijde van al dat moois kijken. Het is onvermijdelijk dat bestuurders die een auto hebben met veel rijhulpsystemen (na verloop van tijd) minder oplettend zullen worden in het verkeer dan bestuurders die zonder al deze snufjes rondrijden. Bovendien zijn ADAS-pakketten in de meeste gevallen behoorlijk duur als je een nieuwe auto koopt of als ze hersteld moeten worden. De correcte werking van sommige rijhulpsystemen zijn afhankelijk van externe factoren zoals verlichting, weersomstandigheden, vuil, etc.