SAFETY LENS

Hedendaagse voertuigen worden uitgerust met allerlei veiligheid- en comfortsystemen. Maar wat nu met eigenaars van auto’s die deze systemen niet hebben, maar wel willen. Een nieuwe auto kopen is voor het overgrote deel van de bevolking een grote investering, die niet altijd zomaar mogelijk is.

Gelukkig hebben ontwikkelaars van smartphone-applicaties hiervoor een oplossing ontwikkeld. Eigenaars van een iPhone kunnen een programma kopen, die de moderne ADAS kan ‘’vervangen’’. Safety Lens is zo’n app, die je eenvoudig kan gebruiken. Het enige dat je nodig hebt is een iPhone en de bijbehorende gsm-houder. Zodra je de houder op je voorruit hebt bevestigd, kan je gelijk aan de slag. Als je in het bezit bent van een Apple Watch, kan je deze hiervoor ook gebruiken. De waarschuwingen zullen ook op het scherm van de accessoire verschijnen.

Met Safety Lens heb je meteen 6 ADAS in de auto, te weten:

Forward Collision Warning (FCW)
De app geeft je een visuele en akoestische waarschuwing als je te dicht rijdt bij je voorligger en het systeem een verhoogde kans op een accident waarneemt.

Headway Warning
Deze ADAS kan je vergelijken met FCW in de zin dat het gaat in het oog houden of je voldoende afstand houdt ten opzichte van de voorligger.

Rijstrook assistent (LDWS)
Deze ADAS wordt pas actief vanaf een snelheid van 60 kilometer per uur en kan om het even welke wegmarkering herkennen.

Verkeersbordherkenningsfunctie
Zoals bij de varianten die rechtstreeks op de auto zitten, herkent deze functie enkel snelheidsbeperkingen, inhaalverboden en de opheffing ervan. Als je de maximumsnelheid overschrijdt zal het toestel je aansporen om snelheid te minderen. 

Detectie voor voetgangers
De camera zal op zoek gaan naar bewegende objecten op maximum 50 meter van het voertuig. Dit systeem werkt tot een snelheid van 60 kilometer per uur.

Stop & Go assist
Als je trager rijdt dan 30 kilometer per uur en de afstand tussen jou en je voorligger is lager dan 2,5 meter zal Safety Lens je waarschuwen. Daarnaast gaat de app je ook verwittigen als het verkeer, bijvoorbeeld aan een verkeerslicht, terug begint te vertrekken.

Er is dus heel wat dat je kan doen met Safety Lens, maar er moet wel even bij vermeld worden dat deze app enkel vertrouwt op de G-sensor en camera op de achterkant van de iPhone om de verschillende ADAS te gebruiken. Het kan zijn dat de app niet altijd 100% accuraat is ten opzichte van de originele rijhulpsystemen op de nieuwere auto’s. 

© Copyright - Schadeherstelbranche