SNELHEID ASSISTENT

Overdreven snelheid is een van dé oorzaken van dodelijke verkeersongevallen. Elk jaar zijn er talloze mensen die het slachtoffer zijn van snelheidsovertreders. Om de veiligheid van weggebruikers te verbeteren worden auto’s uitgerust met een Intelligente Snelheid Assistent (ISA). Dit systeem gaat actief zorgen dat automobilisten zich aan de snelheidslimiet houden. De ISA maakt gebruik van Verkeersbordherkenning en het navigatiesysteem van de auto om te bepalen welke maximumsnelheid op welke plaats geldt.

Jammer genoeg is dit systeem nog niet op punt. Dit ligt voornamelijk aan verouderde gps-kaarten die in het voertuig zitten. Ook kunnen er infrastructurele problemen zijn waardoor verkeersborden niet herkend worden.
Op sommige plaatsen, bijvoorbeeld bij wegenwerken staan er meerdere borden die de maximumsnelheid aanduiden. In dit geval zal het systeem niet kunnen bepalen wat de maximumsnelheid is. Bovendien zijn verkeersborden niet duidelijk zichtbaar op sommige plaatsen.

Daarnaast kan een foute snelheid heel wat frustratie opwekken bij bestuurders. Op plaatsen die de mogelijkheid bieden om 90 kilometer per uur te rijden, maar waar je maar 70 km/h mag rijden kan het voor de automobilisten erg vervelend zijn. Het gevaar bestaat dat chauffeurs de tijd die ze in zo’n situaties hebben verloren op plaatsen waar de ISA niet geactiveerd is willen terugwinnen. Mensen gaan op die plaatsen weer harder beginnen rijden,
wat de kans op een ongeval opnieuw doet stijgen.

Ten slotte kan een ISA-systeem in gevallen waarbij de bestuurder plots een snelle acceleratie moet doen om een ongeval te voorkomen juist zorgen dat het ongeval gebeurt, in plaats van vermeden wordt.